dijous, 5 d’abril del 2012

DRT busca alternatives al nostre abast


Des de fa uns mesos no fem més que rebre males notícies. Els mitjans de comunicació no només ens desanimen, recordant-nos diàriament la situació en què estem i com podem empitjorar encara, sinó que ens amaguen tan l'arrel del veritable problema, com les posibles solucions. Per tant, hem de ser nosaltres, els ciutadans organitzats i units, que hem de buscar informació veraç i alternatives en positiu, si no volem que la depressió ens faci caure en la inacció i l'apatia. Per sort, ja som algunes associacions, com Càritas, el casal El Rostoll o Democràcia Real Tàrrega, que estem treballant per obrir una bretxa en el mur de males notícies que ens impedeix veure-hi més enllà. 
Democràcia Real Tàrrega va convidar Ramon Pascual, soci de Coop57, una cooperativa de crèdit alternativa  que destina els recursos econòmics que aporten els seus socis a projectes de clar contingut social, fomentant la participació, la transparència i la solidaritat. 

Coop57 va iniciar la seva activitat a Catalunya arran de la lluita dels treballadors de l'Editorial Bruguera per mantenir els seus llocs de treball quan l'editorial va tancar. Un grup d'antics treballadors va crear un fons amb part de les indemnitzacions que van rebre pel seu acomiadament, per promoure projectes econòmics que perseguissin la creació de llocs de treball de qualitat, especialment aplicant models cooperatius.
El 1996 es va crear amb aquest fons COOP57, sota la forma jurídica de cooperativa de serveis financers. Està vinculada tant al cooperativisme de treball associat com amb l'economia social i solidària. Des d'aquell moment ha anat creixent fins que l'any 2005 coop57 va posar en pràctica un creixement en xarxa i es va anar implantant el altres territoris. D'aquesta manera van aprofitar el model, l'estructura jurídica i l'estructura tècnica de Coop57 de forma que cada territori, de manera autogestionada, adaptés aquell model a les seves necessitats. Així va donar lloc a la creació de Coop57 Aragó, Coop57 Madrid (2006), Coop57 Andalusia (2008) i Coop57 Galícia (2009).  La clau de l'èxit en la constitució d'aquestes seccions territorials de Coop57 ha estat l'existència d'una xarxa d'economia social i solidària al mateix territori capaç de gestionar-la.


Per posar alguns exemples concrets, Coop57 ha finançat  grups de veïns amb la voluntat de construir espais públics, grups de castellers que no tenen lloc per assajar,  fins i tot ajuntments en dificultats, com el d'Arbúcies, i empreses tan properes a nosaltres com l'Olivera, apostant així per un canvi de rumb de l'economia capitalista, per un altre model d'empresa, l'empresa cooperativa, respectuosa amb el medi i amb la societat, que retorna al territori la riquesa que li ha permès desenvolupar-se, al servei de les persones i no del capital. La cooperativa es fa resposable dels projectes que financia, seguint-los  de prop i assessorant-los. Mentre els bancs tradicionals parteixen inicialment de la desconfiança i en treuen benefici, Coop57 es basa en el principi de confiança.
Es tracta, doncs,  d'una alternativa al crèdit convencional controlat per  les grans estructures financeres, on són els socis de cada cooperativa  que decideixen assembleàriament quins projectes es financien i amb quin  interès, sempre tenint en compte les necessitats socials del territori, i  no pas els beneficis que es puguin generar de l'especulació.
Un dels exemples d'organització econòmica alternativa el vam conèixer a la xerrada d'aquest divendres passat. Vam convidar alguns membres de La Garbiana, una cooperativa de Tarroja de Segarra, de productors i consumidors de productes ecològics, que treballa per l'accès a una alimentació de qualitat i justa.
Enllaços: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada