dissabte, 23 de juny del 2012

LA RENDA BÀSICA...ÉS POSSIBLE!!


En l'última del Cicle de xerrades formatives anti-crisi, Àlex Boso, sociòleg, professor associat de la UPF i membre de la Xarxa per la Renda Bàsica, va donar uns quants arguments a favor de la conveniència i la viabilitat de l'establiment de la Renda Bàsica. 
“La Renda Bàsica és un ingrés pagat per l'Estat, com a dret de ciutadania, a cada membre de ple dret o resident de la societat, fins i tot si no vol treballar de forma remunerada, sense prendre en consideració si és ric o pobre o, dit d'una altra forma, independentment de quines puguin ser les altres fonts de renda que es pugui tenir, i sense importar amb qui es convisqui.” 
Semblava una proposta totalment fora del sentit comú! L'Àlex ens demana que pensem aspectes positius i negatius de la RB a partir d'aquesta definició, als quals un per un va aportar una resposta. Aquestes van ser, més o menys, les conclusions a les quals vam arribar. 
En primer lloc, no només és convenient, sinó que és èticament imprescindible. És un imperatiu ètic, donat que suposa un repartiment més just de la riquesa, més enllà de la seva correspondència místico-religiosa amb el mèrit del treball. Suposa replantejar el concepte de treball i tenir en compte el treball domèstic, el voluntari, l'artístic, i totes les altres formes de treball no remunerat. (Només la remuneració del treball domèstic ja suposaria un augment un 60% del PIB!!!) Per altra banda, pel sol fet de consumir ja estem pagant impostos (IVA), pel sol fet de viure ja estem contribuint al pot comú (impostos municipals). Recordem que són aquests, especialment l'IVA, els impostos que s'estan apujant, i els que més perjudiquen les classes mitjanes i baixes, ja que la nostra activitat econòmica és bàsicament el consum, i no la inversió. Per tant, aquests impostos suposen una part més gran de les nostres rendes, que no pas de les més grans. O sigui que estem parlant d'un finançament totalment injust i abocat al fracàs. La Renda Bàsica suposaria un reequilibri d'aquesta contribució desigual. 
En segon lloc, i això és el millor, la Renda Bàsica és viable. El model que proposa la Xarxa per la RB, a partir de l'estudi realitzat per l'economista Daniel Raventós, parteix d'allò que es recapta a partir de l'IRPF. Si l'impost de la renda augmentés, les rendes més baixes (un 70%) no el notarien gaire i hi sortirien guanyant, ja que cobrarien una RB d'uns 400 euros al mes. Les rendes mitjanes (un 20%) ni hi guanyarien ni hi perdrien, ja que si bé és veritat que pagarien més impostos, el que cobrarien de la RB compensaria aquesta despesa. Aquelles que hi perdrien (o deixarien de guanyar) serien les rendes altes (un 10%), que, tot i ser també beneficiàries de la RB, haurien de pagar més impostos. I encara quedarien fora les rendes altíssimes, que no paguen impostos!! 
En tercer lloc, és convenient per les conseqüències beneficioses que comportaria implantar-la en el nostre sistema fiscal. L'avantatge més clara la veuríem en l'augment de la capacitat d'emancipació dels joves, de les dones maltractades, o famílies monomaternals. Apart d'això, significaria la fi d'un estat assistencial gestor de la caritat pública, armat d'un aparell burocràtic caríssim de mantenir (pensem en quants treballadors públics necessitem per gestionar subsidis d'atur, PIRMIS, etc). Tot aquest aparell no seria necessari, ja que la RB seria un dret universal, i implicaria acabar amb l'estigmatització de les persones que necessiten recórrer a l'assistència de l'estat per sobreviure. 
Què passaria amb el treball? És fals dir que hi hauria molta gent que no treballaria. Apart del fet que viure de la RB seria una manera molt austera de viure, molta gent necessita treballar per sentir-se realitzada. Ara bé, el canvi radical s'hauria de donar amb les condicions de treball: tenint una RB, no acceptaríem una feina basura per por o necessitat extrema, sinó que treballaríem perquè la feina ens motiva, ens agrada, i té unes condicions justes. I això és el que no interessa!!! 
I els immigrants, també podrien cobrar-la? Qualsevol ciutadà resident a l'estat. I això no suposaria un augment de la immigració? En alguns llocs on s'han posat en pràctica rendes semblants a la RB, com Alaska o Euskadi, no s'ha donat aquest efecte crida. A més, recordem que qualsevol resident és també un pagador d'impostos i un consumidor que paga l'IVA. A més, la competència entre treballadors autòctons i treballadors nouvinguts es dissoldria, ja que tots partiríem de les mateixes condicions, i no hi hauria mercat d'esclaus en el mercat de treball. 
En conclusió, el taller de l'Àlex va ser molt interessant i amè, i ens va convèncer de les virtuts d'una mesura que a priori sembla una proposta descabellada i utòpica, i ens va fer veure la quantitat de prejudicis que ens impedeixen veure la realitat social amb claretat i de manera racional. 

Enllaços per saber-ne més: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada